Aki vett már hagyományos bagettet (tradit, avagy traditionnelle-t), tudja, hogy isteni. Szerencsére már számos magyarországi francia pékségben is lehet belőle jó minőségűt találni, néha még nem francia pékségben is. Szintén szerencsére abba sem kell belenyugodnunk, hogy a másnapos bagett többé-kevésbé ehetetlen.
Mi is a bagett?
A hagyományos bagett ismertetőjele, hogy víz, liszt, élesztő és só van benne, na meg az, hogy a számos keringő legenda ellenére vélhetően a XX. században lett népszerű a hosszúkás forma, s elsősorban városi jelenség. Egyébként egy 1993-as rendelet definiálta, hogy mitől hagyományos a hagyományos kenyér (meg hogy mit lehet házikenyérként árulni). Eszerint a hagyományosként árult kenyér sütés előtt nem lehet fagyasztva, nem tartalmazhat adalékanyagot, élesztővel és kovásszal készülhet, és csak bizonyos százalékban tartalmazhat mást, mint búzalisztet.
A tipikus bagett formája ismert, hosszúkás, egy bagett súlya általában 250g, ami azt jelenti, hogy nagyjából a fele az általunk használt fél kilós önvédelmi fegyvereknek.
Szárad, de nem kell megijedni…
És akkor a lényeg: a hosszúkás francia kenyérfélének egy baja van, de az jó nagy: ellentétben a mi fél kilósainkkal, a bagett gyorsan szárad, másnapra a legjobb esetben is kemény lesz, mint a cipőtalp. Azaz élvezhetetlen. Ebből az is következik, hogy az ember nem sír a 250g miatt, aki igazán szereti a jó kenyeret, minden nap elzarándokol a pékhez egy friss darabért.
Ha azonban nem akarunk mindennap vásárolni, szerencsére van egy trükk, amellyel ehetővé varázsolhatjuk másnapra is, csak egy kis előkészület – pontosabban előre gondolkodás – kell hozzá. A trükk maga egyszerű. Ha tudjuk, hogy nem pusztítjuk el az egészet, s szívesen ennénk másnap is viszonylag friss bagettet, fogjuk meg a későbbre szánt mennyiséget, és azonnal tegyük be a mélyhűtőbe.
Ha másnap, harmadnap, vagy később viszonylag friss bagettre van szükségünk, csak vegyük elő, és melegítsük meg (akár mikróban is)! Az élmény – nemcsak a társadalmi, hanem az ízbeli is 🙂 – közelíteni fog a friss bagett által nyújtotthoz. (Francia barátaink egy része is jár el, csak nem reklámozza, más részük elől viszont bátran hallgassuk el, hogy hogy szentségtelenítjük meg a kenyeret a konyhában.)
… felfrissítve viszont együk meg gyorsan!
Egy dologra kell figyelni itt is: az ilyen módon felmelegített kenyér még a frissnél is gyorsabban szárad, úgyhogy gyorsan kell lépnünk, illetve harapnunk.
Jó étvágyat!